dissabte, 27 de juny del 2009

En el què portem de juny, a bombers només s'han vigilat els focs forestals del Gironès 3 dies

Dels 3 punts de guaita que hi havia a la comarca del Gironès (Els Àngels, Rocacorba i Sant Grau), la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS, Departament d'Interior) aquest any n'ha tancat 2, i al punt de guaita situat al municipi de Sant Gregori (muntanya de Sant Grau) només hi ha hagut vigilància els dies 24, 25 i 26 de juny.
Tot i que la campanya forestal d'estiu 2009 teòricament començava amb Guaites Forestals des del 15 de juny, no ha estat fins el 24 de juny que amb la bona voluntat d'un nou guaita forestal s'ha cobert la guàrdia de 3 dies, posant el treballador el seu cotxe particular per la muntanya. Tot i amb això, des de Bombers de la Generalitat no s'han posat els mitjans per a què els Guaites Forestals cobreixin la vigilància del punt de Sant Grau, com tants d'altres.
Columnes de fum s'han hagut de detectar des del punt de guaita de El Mont, l'únic obert a la comarca de La Garrotxa, que a la vegada ha d'albirar els fums de quasi tot l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany.
Aquest mateix mes s'ha corroborat que a causa de la falta de punts de guaita no es detectaren prou aviat focs com el de Sant Mateu del Bages o el de Menàrguens a La Noguera, als quals cremaren 200 i 300 hectàrees respectivament.
Els i les guaites forestals som professionals situades en punts estratègics del territori, preparades per a detectar des del primer instant qualsevol columna de fum, i localitzar-la amb precisió per tal de què puguin reaccionar amb eficàcia tots els serveis d'emergència.
Aquesta és la manera com es prevé el creixement de qualsevol foc forestal.

Comunicat de premsa des de Girona, a 27 de juny del 2009.