divendres, 13 de març de 2009

[APOPTOSIS] VIST PER SENTÈNCIA EL JUDICI LABORAL DE L'AMADEU CASELLAS

L’advocat denuncia els treballs forçats i les condicions d'explotació dels presos
Amadeu Casellas adverteix que tornarà la vaga de fam si no te notices de cap permis Eren gairabé les 10 del matí quan hem entrat al judici unes quinze persones junt amb els advocats. Després de que la setmana passada s'hagués aplaçat la data, segons jutjats per problemes tècnics, en aquesta ocasió el suport ha minvat, tot i que ha estat important la presencia a la sala. Recordem que va ser l'Amadeu qui va interposar una demanda a la Generalitat per les condicions de treball precaries que tenía a la presó, concretament al centre de 4 camins. Segons explica el propi pres, exercia com a oficial de 1ª i el compensaven amb menys de 80 euros, a més, no hi havia condicions de seguretat laboral entre d'altres.

A la sala hi havia un televisor preparat per a la videoconferencia amb l'Amadeu i cuatre mossos d'esquadra. Només començar l'advocat ha demanat l'anulació del judici perquè no entenia els motius pels quals el pres no podia asistir al judici “per raons de seguretat”, i perquè s'havien desestimat els testimonis que proposaven desde la part demandant. Ni tant sols l'Amadeu Casellas podia intervenir com a testimoni ja que això ho havia demanat la jutgessa i es veu que no ho ha considerat d'interés.

La jutgessa ha desestimat la petició de l'advocat i el judici s'ha realitzat amb normalitat. L'advocat de la Generalitat ha defensat que les feines que els presos realitzen a l'interior dels centres penitenciaris si no son productives, no se les reconeix com a feina, i s'hi referia com a “destinacions”. Tots aquells presos que treballen en tasques de manteniment com feia l'Amadeu Casellas, o perruqueria, o d'altres opcions no es considera que estiguin treballant sino formant-se, i rehabiltant-se, ja que com tothom sap els presos no tenen “habits laborals” i no son prou productius, i per tant la seva explotació es legitima. Segons l'advocat, els drets laborals no es podien aplicar tenint en compte aquesta situació.

D' aquesta manera pretenia tombar tota la denúncia social que hi ha darrere d'aquest judici, i també ha afegit que eren feines voluntaries. Aquests treballs són diferents als tallers del CIRE, creats per a vendre productes a l'exterior, sino que tracta d'aprofitar-se'n dels mateixos presos per al manteniment de la presó. El consentiment dels presos a l'hora d' acceptar una d'aquestes feines es basa en un document que la persona en qüestió pot firmar o no, en el que se l'informa de les tasques que haurà de dur a terme. Aquestes feines venen imposades per la junta de tractament i quan al gerent de 4 camins se li ha preguntat que pasava si un pres les rebutjava, la seva resposta ha sigut clara, “probablement complirà la condemna sencera a casa nostra”.

Fent servir les seves propies lleis, l'advocat de l'Amadeu ha fet ús de l'article 25 de la constitució en el que diu que no hi poden haver-hi treballs forçats a les presons, i encara que no transcendeixi legalment, ha denunciat que són condicions esclavistes.

Un altre dels punts del judici es si l'havien acomiadat com a represalia per la vaga de fam que va dur a terme a l'estiu i que va tenir un gran recolzament a l'exterior. Com a proves s'han aportat retalls de premsa que demostren que l'acomiadament va ser posterior, cosa que no ha negat la part acusada, sino que han afegit que va ser per raons de salut que el van fer fora.És clar que en aquest cas es donaria una baixa temporal i no definitiva, però això ja no ho han sabut defensar desde la generalitat i la presó de 4 camins.

Han sortit a declarar com a testimonis el sr. Estepa, gerent de 4 camins, el cap dels funcionaris d'obres i el responsable de manteniment. Hi ha hagut nombroses contradiccions en el que deien, com la magnitud de les tasques que realitzaven els presos de les “destinacions”, el fet de que no hi haguessin diferents posicions de treball entre els presos, i altres petits detalls que desvetllaven la gran evidència, no es pot negar que es tracti d'una ocupació laboral i per tant hi han uns drets a exigir.

És clar que és molt possible que això legalment no s'escolti, i la jutgessa es veia prou presionada per l'ambient de la sala. Des dels mossos d'esquadra, a l'advocat de la Generalitat que l'interrompia a ella i als advocats de l'Amadeu constanment i que a l'inici del judici, ha començat citant un cas com a jurisprudència d'un pres que va guanyar un judici laboral i després un tribunal superior li va revocar. És un petit detall i alhora una advertència per la jutgessa.

El judici ha acabat amb la intervenció de l'advocat de l'Amadeu que ha recalcat que no podia ser legítim un judici en aquestes condicions. Insistien en la necessitat dels seus testimonis, els companys de feina presos. El fet de que acomiadessin a l'Amadeu com a represalia de la vaga de fam bulnerava la llibertat d'expressió, i que havia quedat demostrat que a les presons hi havia treballs forçats obligats per les juntes de tractament.

A la sortida els advocats han agraït el suport a la gent que ha assistit al judici com a públic, doncs es una mesura de pressió, i han explicat les últimes noticies de l'Amadeu Casellas. Actualment es troba esperant un permis de 48 hores per fer un futur contracte laboral a l'exterior, i a partir d'aquí començar a tramitar el regim 100.2, que es tracta de un semi 3er grau. Cap al Septembre si tot fos bé ja podría estar al carrer en llibertat condicional. Es clar que tots aquests compromisos han estat verbals, i si abans del 25 d'aquest més de Març no li notifiquen cap noticia, amenaça amb tornar a la vaga de fam.

Col·lectiu de Contrainformació Autonom APOPTOSIS